De vrienden
van dubbelop030
ieder kind dezelfde kans
Dat wil jij toch ook?
Maak samen met ons huiswerkbegeleiding voor vmbo'ers uit Utrecht betaalbaar.
Dubbelop winst: een vmbo'er kan huiswerkbegeleiding volgen en jouw bedrijf* wordt bekend bij een hele belangrijke doelgroep!
*Je mag natuurlijk ook vriend worden als particulier.
Kansenongelijkheid
Het is steeds vaker in het nieuws: mensen met een laag of midden inkomen kunnen minder gebruik maken van betaald aanvullend onderwijs. Hierdoor hebben deze kinderen minder kansen dan kinderen van ouders die dit wel kunnen betalen. Dit zorgt voor steeds meer kansenongelijkheid.
Op 6 maart 2024 kopte Hart van Nederland 'extra achterstand voor arme kinderen door minder bijles'.
Op 4 april 2024 kopte RTV Utrecht:
Bijles nu nog voor elite kinderen:
"Er gaat iets mis in het onderwijs."
De kloof wordt de laatste jaren steeds groter. Leerlingen van ouders met een laag inkomen maken meer gebruiken van gratis huiswerkbegeleiding op school, maar dat is bewezen veel minder effectief dan betaald huiswerkbegeleiding op een externe locatie. De kwaliteit van de begeleiding is op de betaalde plekken veel hoger.
Uit onderzoek is gebleken dat de kansenongelijkheid een hardnekkig probleem is. Dat zien we ook in de tabel hiernaast: percentage leerlingen dat betaald aanvullend onderwijs volgt naar inkomen en opleidingsniveau van ouders. Op 19 december 2019 schreven Bisschop et al. dat rijke ouders uit de Randstad vaker betalen voor bijles en huiswerkbegeleiding. Ze schrijven "Ouders met een hoger gezinsinkomen geven meer geld uit aan bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining van hun kinderen". De VO-raad schreef op 13 oktober 2019 over de publicatie ‘Aanvullend en particulier onderwijs’ van minister Slob. "Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vooral leerlingen met hoogopgeleide ouders – die veelal op havo of vwo zitten - gebruikmaken van betaald aanvullend onderwijs (met name bijles). Andere leerlingen maken vooral gebruik van onbetaald aanbod, of krijgen geen aanvullend onderwijs. Dit terwijl zij het wellicht meer nodig hebben omdat ze achterstanden hebben en/of van huis uit minder hulp krijgen. Het (betaalde) aanvullende onderwijs heeft dus negatieve gevolgen voor de kansengelijkheid."
Ga naar:
Doelen van dubbelop030
-
Kansenongelijkheid in het onderwijs verkleinen
-
Persoonlijke aandacht voor ieder kind
-
Gericht op vmbo-leerlingen
-
Leerlingen leerstrategieën aanleren
-
Zelfvertrouwen en motivatie vergroten door succeservaring
-
Betaalbaar voor ouders met een laag- of middeninkomen
-
Netwerk van de vmbo leerlingen vergroten
Juist op het vmbo is er veel aandacht voor pedagogisch handelen (leerlingen met gedragsproblemen), waardoor andere leerlingen te weinig aandacht krijgen om de leerdoelen te behalen. Deze leerlingen willen wij bedienen en daarmee een toevoeging zijn voor de scholen. Onze eigen ervaring leert dat de docenten alle leerlingen willen bedienen, maar daar gewoonweg niet aan toe komen. Naast het feit dat het voor de vmbo-leerling minder toegankelijk is door het financiële plaatje is het vaak ook minder vanzelfsprekend dat er van aanvullend onderwijs gebruik wordt gemaakt.
Hoe doe je mee?
Dubbelop030 wil huiswerkbegeleiding aanbieden aan alle vmbo-leerlingen die dit nodig hebben, ongeacht het inkomen van hun ouders. Dit kan alleen als het betaalbaar wordt voor iedereen. Door het inzetten van sponsors kan er kwalitatief gezien dezelfde huiswerkbegeleiding worden geven, maar dan betaalbaar voor onze doelgroep.
Als vriend van dubbelop030...
... doe je mee aan het bestrijden van kansenongelijkheid
... ben je maatschappelijk betrokken in onze stad
... krijg je naamsbekendheid door een logo op onze website en ons bedrijfspand
... ben je welkom op de netwerkborrel