top of page

blogpost

Onvoldoende na Onvoldoende, wat nu?

"Ik begrijp het niet, Ik had zo goed geleerd voor Engels, maar weer een 4 gehaald?"
Je reactie hierop als ouder maakt het verschil

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind goed presteert op school. Het is belangrijk dat je kind zich fijn en veilig voelt, want dat is de basis om te kunnen leren. Maar laten we eerlijk zijn: we willen ook dat ze goede cijfers halen. Een enkele onvoldoende hoort erbij, maar wat doe je als die onvoldoendes vaker voorkomen? Word je boos? Geef je je kind de schuld, of misschien de school? Het kan een uitdagende situatie zijn.


Voor het schrijven van deze blog heb ik mijn eigen kind gevraagd hoe zij wil dat ik reageer als haar cijfers tegenvallen. Haar antwoord was heel helder: "Word niet meteen boos. Ik voel me waarschijnlijk zelf al rot genoeg. Vraag wat er aan de hand is en luister naar me. Laten we samen kijken naar opties en een plan maken, waarin ik ook iets te zeggen heb. "Gelukkig was ze daarnaast ook heel reëel, want ze zei ook: “Heb ik echt mijn best niet gedaan en het een beetje laten zitten, dan snap ik dat ik mijn telefoon moet inleveren tijdens het huiswerk maken.”

Hoe je als ouder omgaat met tegenvallende schoolresultaten, kan een groot verschil maken in hoe je kind zich voelt en omgaat met uitdagingen. Hier zijn vier praktische tips om op een constructieve manier met onvoldoendes om te gaan:

Blijf kalm en toon begrip

Het is verleidelijk om boos of teleurgesteld te reageren wanneer je kind weer een onvoldoende heeft. Maar door kalm te blijven en begrip te tonen, geef je je kind de ruimte om te praten. Laat je kind vertellen wat er speelt en luister. Hierdoor voelt je kind zich gehoord en veilig, wat de eerste stap is naar verbetering.


Zoek samen naar de oorzaak

In plaats van direct te focussen op wie de schuld heeft, is het nuttiger om samen te onderzoeken wat er fout gaat. Soms zie je dat je kind uren boven zijn boeken doorbrengt, maar toch weer een onvoldoende haalt. Kan je kind dan niet de juiste leerstrategie toepassen? Heeft je kind moeite met plannen? Of spelen er andere factoren, zoals stress of een gebrek aan motivatie? Door samen te achterhalen wat er aan de hand is, kun je beter inspelen op wat je kind nodig heeft. Betrek ook de mentor of leerkracht hierbij, zij hebben vaak een goed beeld van wat er op school speelt.



Creëer structuur en overzicht

Sommige kinderen hebben simpelweg wat meer structuur nodig. Denk aan een vaste plek waar je kind rustig kan werken, of het instellen van duidelijke studietijden. Het maken van een planning helpt je kind om overzicht te houden en niet overweldigd te raken door het schoolwerk. Door samen een routine op te bouwen, laat je zien dat je er bent om te ondersteunen.


Schakel tijdig hulp in

Blijft je kind ondanks alles moeite houden met bepaalde vakken? Dan kan externe hulp een goede oplossing zijn. Een frisse blik van buitenaf kan vaak net dat extra steuntje in de rug bieden om je kind weer op het juiste pad te krijgen.


Tegenvallende schoolresultaten zijn vervelend, maar zeker niet het einde van de wereld. Door geduldig en oplossingsgericht te blijven, help je je kind om hier sterker uit te komen.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page